Orsaken till matchflytten: öppet hus på Operan

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att polisen, i samråd med Malmö FF, beslutat att tidigarelägga lördagens kvartsfinal i Svenska Cupen. Matchen som var planerad att starta klockan 16:00 kommer istället att sparkas igång redan klockan 13:00. Enligt polisen är orsaken till beslutet att närliggande Malmö Opera håller öppet hus.
– Man slåss om samma parkeringsplatser och det vill vi undvika, säger Stina Karlgrund vid Malmöpolisen.

På lördag möts Malmö FF och IFK Göteborg i en kvartsfinal i Svenska Cupen på Malmö IP. Matchen har nu tidigarelagts och Nr Tolv kan avslöja att anledningen är en närliggande kulturfestival. FOTO: OLA LARSSON

När Malmö FF på sin hemsida gick ut med informationen om att kvartsfinalen i Svenska Cupen mot IFK Göteborg tidigarelagts hänvisade man till att beslutet fattats “utifrån det polisiära läget gällande andra evenemang och aktiviteter i Malmö under matchdagen”. Enligt polisen själva är dessa andra evenemang den kulturfestival som hålls på operan, strax intill Malmö IP.
– Det är öppet hus på Malmö Opera samma tid och då tyckte vi att det vore bättre att lägga den bästa tiden för matchen, så det blir bäst både för de som vill titta på den öppna teatern och de som vill gå och titta på fotboll, säger Stina Karlgrund, kommenderingschef vid Malmöpolisen till Nr Tolv och tillägger:
– Man slåss om samma parkeringsplatser allihopa och det är det vi vill undvika.

Karlgrund menar dock att det finns flera orsaker till att polisen beslutat att tidigarelägga matchen.
– Dels har det att göra med att MFF inte spelar på sin ordinarie hemmaarena. Istället blir det Malmö IP som är en äldre arena som varken är konstruerad eller dimensionerad för lika många besökare som brukligt. Dessutom är det ju en intressant och prestigefull match. Om vi har den senare på dagen tror vi att det är många hitresande som tar sig hit tidigare under dagen, och alla dessa kommer ju inte komma in, säger hon till Nr Tolv.
Det finns en oro för att det kommer blir stökigt på stan?
– Det finns en oro. Vi vill att det här ska bli en folkfest och vi står för tryggheten, säkerheten, den goda supportern och hela den här biten och och då vill vi ge bästa förutsättningar för det. Och då är det en bättre tid klockan 13:00 än 16:00, säger Stina Karlgrund.

Även Malmö FF är nöjda med 13:00 som starttid, åtminstone utifrån förutsättningarna.
– Nu kom det i slutändan ganska nära det vi sagt från början och för oss var det viktigt att vi fick spela på lördagen, så vi är ganska nöjda med det faktiskt, säger Malmö FFs VD Niclas Carlnén.
Hur delaktiga har ni varit i det beslut som nu fattats?
– Vi har ju tyckt till. Vi fick lite olika förslag när vi ansökte om matchen och då hade vi också en dialog med förbundet. Så förbundet, polisen och vi har väl tillsammans kommit fram till att 13:00 fyller egentligen allas behov mer eller mindre. Sen är det en kompromiss, men det är åtminstone en kompromiss som vi är nöjda med.

Carlnén bedömer inte att det ska finnas några större säkerhetsrisker inför lördagens match, vilket han tror möjliggjorde att man fick en speltid som låg relativt nära den ursprungliga.
– Med den informationen som vi har nu ser jag inga större risker, mer än vad vi normalt har och det är en av anledningarna till att vi har argumenterat som vi gjort. Med Malmö IP som det ser ut och som vi kan anpassa den så ser vi inte någon ökad säkerhetsrisk, säger Carlnén.