Den ensamma supportern var minuter ifrån historiskt tifo

Anders Ungh är van vid att stå i centrum. Allra oftast är han nämligen helt ensam på bortasektionen under Brommapojkarnas bortamatcher. När han under måndagskvällen var på väg in till Stadion för bortamatchen mot Malmö FF hade han på Twitter utlovat ett pyrotekniskt tifo som både Malmö FF och förbundet godkänt. Fem minuter innan avsatt tid för bränningen fick han dock tillståndet återkallat. Istället skulle Brommapojkarna få böter och han själv skulle bli avstängd om de två tomteblossen tändes.
– Och det vill jag ju inte bli, för då kommer de inte ha någon supporter på bortamatcherna sen, säger han till Nr Tolv.

Anders Ungh är känd som den ensamma BP-supportern. Inför gårdagens match hade han fått tillstånd från förbundet att tända två tomtebloss. Ett tillstånd som drogs tillbaka i sista minuten. FOTO: PRIVAT

Anders Ungh är känd som den ensamma BP-supportern i större delar av fotbollssverige, men hans supporterskap har väckt intresse även utanför landets gränser.
– Jag har varit med i direktsändning i BBC inför 15 miljoner tittare. De hade ett team ute på en allsvensk match och där stod jag som ensam åskådare på bortaklacken och de kunde inte fatta det. En match i svenska högstaligan och bara en bortasupporter. Det var Bojan Djordjic som var nyckeln bakom det där.
Bakgrunden till dels Bojan-kopplingen men även Unghs stora supporterhjärta är att han var BP-tränare i 81:ornas elitlag när han bodde i Stockholm.
– Då hade jag Babis, Pablo och Pontus Segerström och hela det gänget, och när de kom upp i a-laget ville man ju följa sina adepter. Sen flyttade jag ner till Skåne, men även under den tiden följde jag dem på plats. Det var jävligt roligt att se och man var ju lite halvstolt också över vad man varit med och åstadkommit. Sen har det ju rullat på. Ingen av dem är kvar i laget, men man har blivit polare med alla i laget nu ändå.

Att Anders sedan hamnade i Skåne kan man närmast kategorisera som en slump.
– Stora grabben var på hockeyläger uppe i Leksand. Just då var det en stor sol nere i Skåne samtidigt som det var taskigt väder uppe i Stockholm. Så jag tog med de andra två ungarna och körde ner, och när vi var där nere så såg tänkte jag “fan vilka billiga priser, det här är ju löjligt!”. Så medan vi var där gick jag in på ett mäklarkontor i Tomelilla och sa att jag var intresserad av en kringbyggd gård och de hittade en i Skåne-Tranås. Detta var på fredagen och på måndagen hade jag skrivit kontrakt. Allt löser sig i det här landet, det går aldrig åt helvete för någon. Det finns alltid något som tar hand om det. Det är bara att göra det man känner för.
Priset du fick betala var istället bensinpengarna för de längre bortaresorna?
– Precis. Och det är väl på god väg att käka upp de pengarna som jag sparade då, säger han.

Inför gårdagens match hade Anders, två veckor i förväg, haft kontakt med Malmö FF som i sin tur varit i kontakt med förbundet.
– Till slut fick jag klartecken, och det som var det häftiga med det var att jag hade blivit den absolut första som genom förbundet hade fått godkännade att göra något pyrotekniskt. De tänkte att säkerhetsavståndet för tomtebloss är på två meter och att jag hade klarat av det med råge eftersom jag allt som oftast är helt ensam.

Men bara minuter innan avspark hade man på förbundet ändrat sig om tomteblosstifot, och försökte då få tag i den vakt som Malmö FF tilldelat bortastå.
– Henne känner jag ju sen alla år som jag varit där, men när de försökte få tag i henne var inte hon på plats eftersom hon just då var barnvakt åt Johan Dahlins son. Då tog de istället kontakt med BP och deras marknadsansvariga som tog kontakt med mig för att meddela att det absolut inte fick tändas någonting och att det då blir böter på klubben och att jag riskerar två års avstängning. Och det vill jag ju inte bli, för då kommer de inte ha någon supporter kvar på bortastå sen.

Anders ville ändå dokumentera händelsen och plockade upp två tomtebloss och bad bortaståservicevärden/målvaktsbarnvakten ta en bild på honom.
– Då kom det vakter farande. Vart fan de hade befunnit sig det förstår jag inte, men de spände ögonen i mig och tänkte väl att “nu fan ska han trotsa så nu får vi plocka ner den lille jäveln i alla fall”. Men jag plockade ner dem igen och efter det hände det ingenting.
Var vakterna och övrig personal på plats införstådda i att du inledningsvis hade fått tillstånd för tomteblossen?
– Ja, det var de. När jag blev visiterad så sa jag att jag hade tomtebloss och brännare i väskan, och de sa att det inte var några problem eftersom de blivit informerade om att jag hade tillstånd.
– Och jag förstår väl förbundet också. Hade de tillåt mig fullt ut hade det kunnat bli prejudikat och då hade alla kunnat säga “men vafan, den där lille BP-liraren fick ju tillstånd. Varför får inte vi det?”. De tänkte väl efter ett steg till och kom på att de var på väg att göra bort sig.
Hur ser du på hela den här situationen nu i efterhand?
– Det har ju fått väldigt mycket uppmärksamhet, så då har det på något sätt fyllt sitt syfte. I och med att jag är för organiserad pyroteknik. Detta väcker ju i alla fall debatten. Innan har det bara varit blankt nej, men nu kanske det kan bli diskussioner i alla fall. Who knows.
– Min son jobbar för tifogruppen för Djurgården. Han är lika galen djurgårdare som jag är Brommapojkare, så det var något som gick fel bröstmjölken. Men det var tänkt lite som en glirning mot honom också. En rolig grej. Och när man alltid är ensam har man inte samma ekonomiska resurser som storklubbarna, så det fick bli tomtebloss. Men jag såg nu att det bildats en debattgrupp om pyroteknik, så förhoppningsvis kan det blir lite ordning och reda på det här. Jag är för pyroteknik och är ofta nere i Italien och kollar på Milan, och när det sker under ordnade former så tycker jag det är hur jävla stämningshöjande som helst. Däremot gillar jag inte de här som slänger bomber hej vilt som kan skrämma småungar. Men en riktig tifogrupp som håller i det, då är det jävligt snyggt alltså, säger Anders Ungh.