Polisen: Vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar

Under onsdagen meddelade Malmö FF att polisen fattat beslut om att reducera publikkapaciteten på ståplats med en tredjedel inför hemmapremiären mot AIK. Anledningen är den enligt polisen kraftiga upptrappningen av pyroteknik som användes på ståplats under slutet av säsongen 2017.
– Vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar vid senare tillfälle, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till Nr Tolv.

Polisens beslut att dra ner kapaciteten på ståplats inför hemmapremiären mot AIK är ett straff för förra säsongens bengalbränningar. FOTO: MATS LINDE

Måndagen den nionde april klockan 19:00 är det allsvensk premiär på Stadion när Malmö FF tar emot AIK. Men antalet åskådare som kommer kunna följa matchen från norra läktaren har nu, återigen, minskats. Den ursprungliga kapaciteten på 6 000 åskådare är nu inför premiären nere på 4 000. På sociala medier har supportrar ställt sig frågande till beslutet och spekulerat i om det kan ha att göra med att premiärmatchen är en så kallad högriskmatch. Enligt polisen har dock inte den aspekten spelat in i detta beslut.
– Det är kopplat till användandet av pyroteknik under slutet av säsongen vilket polisen förvarnade om i sin tillståndsprövning vid det tillfället, att det skulle få konsekvenser om det var mycket pyroteknik. Så detta är en effekt av det och en del av tillståndstrappan vi är ålagda att använda för att jobba med det här, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till Nr Tolv.

Hur kom man fram till att man skulle dra ner antalet på ståplats till 4 000 och minska totala kapaciteten med en tredjedel?
– Det är en bedömning vi gör och där vi har sagt att det kan bli ytterligare vid senare matcher beroende på hur det utvecklar sig. Sen är det ju också vad vi bedömer är rimligt. Det finns ingen färdig tabell att förhålla sig till beroende på omfattning. Vi gör en bedömning och den kan Malmö FF överklaga.
Har ni fått in någon överklagan på detta beslut?
– Nej, det har vi inte fått.

Enligt Mats Karlsson har man tidigare varnat Malmö FF om att ett liknande beslut kan komma att fattas. I dagsläget är det inte bestämt hur länge ståplatsreduktionen ska gälla.
– Det beror på. Vi har ju den här tillståndstrappan att förhålla oss till, så beroende på utvecklingen kan det bli fler matcher och vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar vid senare tillfällen också. Men det är inte statiskt utan en prövning som görs efter hand. Det vore oskickligt av oss att spalta upp det redan nu eftersom det beror på hur det utvecklar sig. Men med den utvecklingen som var på slutet av säsongen måste vi agera med de risker vi bedömer finns.
Att beslutet att dra ner på ståplats är en effekt av den ökade användningen av pyroteknik verkar inte ha nått ut till supportrarna. Hur effektivt är det då som vapen för att bekämpa pyrotekniken? Vems ansvar är det att detta kommuniceras?
– Vi kommunicerar med klubben och  vi kan inte meddela någon annan. Det kan vi bara göra sekundärt genom att ställa upp på intervjuer till exempel. Men vår skyldighet är att kommunicera med den vi ålägger restrektionen och sen svara på frågorna som berör detta såklart. Vi är förberedda på att det kommer röna visst intresse, säger Mats Karlsson.