»Om det är ekonomin som ställer till det för en del att inte kunna uppleva det, ja då har vi visat att vi faktiskt kan lösa det«

FOTO: Patrik Andersson

Vidimera. Enligt Svenska Wikipedia så härstammar ordet ifrån latinets ”Vidi” vilket betyder ”jag har sett”. Just att se och även uppleva vårt lag i Europa är bland det finaste som finns. Just så tänkte även Dennis Mårtensson, känd från Vårt Blåa Lag-podden, när han insåg att det fanns biljetter över till MFFs viktiga kvalretur i Felcsút utanför Budapest mot Mol Vidi FC, tidigare kända som Videoton FC, från Székesfehérvár. Ja visst är det härligt med alla dessa klubbar som byter namn och flyttar runt…

Men nog om dessa geografiska kullerbyttor. Dennis tyckte det verkade konstigt att alla platserna inte var fyllda ännu och tänkte att det kanske beror på vissa ekonomiska hinder. För det kan vara påfrestande nog för en plånbok att följa MFF på bortaplan i allsvenskan, och i Europaspelet så blir det ju självklart än mer.

”Jag såg att det var över 200 biljetter, eller ja vouchers, kvar. Vilket jag tyckte var synd och skam och sen tror jag inte att det bara är så enkelt att folk har förutsättningar där enbart jobb eller familjesituationer kommer emellan. Utan att det kanske även finns de som saknar en summa pengar för att kunna åka iväg men som har en enorm passion för Malmö FF. Så då tänkte jag att kanske vi kan lösa det på något sätt för att få iväg fler. För det kostar ju ändå en del pengar att följa MFF ”ude” i Europa och alla har ju inte samma ekonomiska förutsättningar. Så då började jag tänka och kom fram till det här initiativet för att vi skulle se om det är fler som skulle kunna åka men som saknar lite pengar för att kunna förverkliga det. I slutändan handlar det om att leva upp till det vi så ofta pratar om, det fantastiska stödet till MFF och det funkar ju bara om folk är på plats. Så då testar vi detta.” förklarar Dennis.

Sagt och gjort drog Dennis iväg en förfrågan på sociala medier och redan samma kväll hade insamlingen redan dragit in cirka 15 000 kronor. ”Vi har fått in en massa bidrag via Swish. Sedan har vi fått några SMS och sådant från de som söker eller nominerat till ett resebidrag så vi får se lite ikväll. Men jag tror det rör sig om en 4-5 stycken och det tror jag faktiskt att vi ska kunna lösa. Det är lite olika förutsättningar, det är inga som behöver ha hela resan betald, utan alla går in med en del och sedan kommer jag ge dem från bidragen vi fått in för att lösa mellanskillnaden.” förklarar Dennis och berättar vidare att alla bokningar och liknande får de sökande stå för själva men att supportern Samuel Biro varit till väldigt stor hjälp med bokningar och dylikt för de sökande när detta behövts. ”Men jag var inte riktigt beredd på den enorma responsen, till och med personer inne ifrån Malmö FFs organisation har gått in med pengar. Så det finns liksom en vilja att ge folk möjligheten att åka ner till Ungern och uppleva Malmö FF. Sen att de förhoppnings får vara med och bidra till att vi går vidare i Champions League-kvalet. Det är ju en ren bonus.”

En annan grej Dennis gärna påpekar är att alla sökande givetvis får vara anonyma och att det inte finns några krav på motprestationer mer än att lämna lite reseskildringar, bilder och liknande som Vårt Blåa Lag-podden kan använda sig av för att som Dennis säger ”sprida den här upplevelsen till alla de supportrar som blivit kvar hemma”.

FOTO: Emma Watson

Vidare hoppas Dennis att detta initiativ eller liknande är något att bygga för framtiden så att man regelbundet ska kunna hjälpa till att skicka supportrar till europamatcher på ett liknande sätt i framtiden.

”Det som jag tycker att detta visar på, och det är inte för att det är mitt initiativ, är att folk ställer upp och donerar ett bidrag om de har möjlighet. Man hjälper någon annan och det tycker jag är fantastiskt fint. Men jag funderar ju också på om det kanske finns en mer långsiktig plan i detta vilket inte är omöjligt. Så jag funderar vidare på det. Men det är något fantastiskt fint att följa Malmö FF, och ”ude”, att åka på bortamatcher. Om det är ekonomin som ställer till det för en del att inte kunna uppleva det, ja då har vi visat att vi faktiskt kan lösa det.” avslutar Dennis.

Så nu hoppas vi att de som får möjligheten att se Malmö FF på plats i Ungern får vara med om att slå ut ännu ett lag som personifierar den moderna fotbollens avigsidor och därmed kan återvända hem utropandes det klassiska ”Veni vidi vici”.
– ”jag har kommit, jag har sett, jag har segrat”