Halsti varnar: Se upp för danska skallar på fasta

Torsdagens playoff-spel mot danska seriesegrarna Midtjylland lär bli en fysisk och jämn kamp. Det förutspår Esbjerg fB:s Markus Halsti som tidigare representerat både Malmö FF och FC Midtjylland.
– Så klart har jag följt Malmös resa i Europa rätt så intensivt och jag blev besviken när CL-drömmen dog i förra veckan. Men nu ser vi framåt, säger den Finlandsfödda Malmöpågen till Nr Tolv.

Markus Halsti i sin sista hemmamatch för Malmö FF. FOTO: FABIAN KRUUSE

Gruppspel i Europa League är bara ett par matcher bort. Det enda som står i vägen för Malmö FF är nu Midtjylland. För att ge Uwe Rösler ett taktiskt övertag i de kommande matcherna kontaktade Nr Tolv sin chefsscout Markus Halsti för en analys av danskarnas serievinnande koncept.
– Midtjylland är ett fysiskt lag som gärna vill pressa högt och aggressivt och hålla backlinjen högt. Man försöker snabbt gå till offensiv tredjedel med direkt boll till anfallarna från försvar eller från wingbackarna. Jag tycker nog inte att de har hittat riktigt samma momentum som de hade i våras, speciellt inte när man snackar om deras aggressivitet och höga press, säger han.

Trots detta har Midtjylland ändå vunnit sina matcher och gjort bra ifrån sig i Champions League-kvalet, vilket Halsti menar är ett tecken på truppens bredd.
– Ska man lyfta några individuella spelare så skulle jag lyfta Gustaf Wikheim som har bra fart och bra bollkontroll kombinerat med kreativitet, Jakob Poulsen som har en högerfot som ligger bakom allt i offensiva fasta, Paul Onuachu som är en stor anfallare med otrolig fysisk presens samt mittbacken Bubacarr Sanneh som är en av ligans bästa duellspelare och riktigt farlig på fasta situation.
– Detta tror jag att de kommer använda i första matchen i Malmö på så sätt att FCM kommer ge MFF bollinnehavet på egen planhalva och backa hem till mittlinjen för att fokusera allt på kontringar och fasta situationer.
Hur kommer det då gå i matchen?
– Det känns jämnt, det är 50/50. Fördelen för FCM är truppens storlek. De kan enkelt vila fem-sex spelare i ligamatchen mellan mötena med Malmö och då får lite mer tid att återhämta sig. Jag vet inte om Malmö FF har truppen för det eller om de har råd att chansa i Allsvenskan, men FCM har redan nu visat att de kan göra det och ändå vinna ligan. Det här är två klubbar som har vinnarkulturen i väggarna, så i båda lagen vet spelarna att det i varje match handlar om att prestera och vinna. Däremot så har Malmö betydligt bättre tryck utanför planen. Det är också styrkan i Malmö FF, speciellt med tanke på hemmamatcherna framför fantastisk hemmapublik.
– Jag tror som sagt att matcherna blir jämna, men Malmö är mitt andra hem och MFF kommer alltid vara mitt favoritlag, oavsett vilka de möter.