”Redan innan det börjat var det högljutt, men när domaren blåste igång matchen blev det öronbedövande”

Watford FC-supportern Andy Douglas har tillsammans med sin familj besökt en rad olika läktare runt om i Europa. Ingenting har dock kunnat mäta sig med det de tidigare i somras fick uppleva på Stadion.
– Jag har varit på över femtio olika fotbollsarenor i England och flera runt om i Europa, men jag har aldrig hört en publik så högljudd som den i Malmö, säger han.

Andy Douglas har besökt över 50 fotbollsarenor i England och flertalet runt om i Europa. Han har aldrig varit med om något som liknar trycket från Malmö Stadion. FOTO: Emma Watson

När han fick höra att han missat det allsvenska mötet mellan Malmö FF och Sirius blev han irriterad. Andy Douglas och hans familj var på semester i Köpenhamn och de har för vana att gå på en match i det område de besöker. Då Andy är en åttondels svensk ville han helst av allt se en match i Sverige. Tidigare har han och familjen lyckats pricka in hemmamatcher med bland annat kroatiska Hajduk Split, serbiska Partizan Belgrad, bosniska Borac Banja Luka, österrikiska Rapid Wien och holländska VVV-Venlo.
– Jag älskar att gå på fotboll. Det är dessutom ett bra sätt att lära känna lokalbefolkningen – dricka några öl och se en match, säger Andy Douglas.

Besvikelsen över att ha missat Malmös 5-0 vinst mot Sirius blev lyckligtvis inte så långvarig.
– Jag fick höra att Malmö skulle spela mot Midtjylland i kvalet till Europa League, så jag skulle få gå på fotboll i Malmö i alla fall. Jag köpte biljetterna på morgonen samma dag de släpptes och berättade först efteråt för min fru och mina barn att vi skulle gå på match.

Andy Douglas med barnen utanför Stadion. FOTO: Privat

Efter en dags sightseeing i Malmö hamnade familjen Douglas på Bishops Arms, där de kunde höra sångerna från Malmö-supportrarna studsa fram mellan husen. Därifrån tog de sedan en buss mot Stadion.
– Man kunde höra ljudet från Stadion på långt håll. Vi gick in till våra platser på familjeläktaren och redan innan det börjat var det högljutt, men när domaren blåste igång matchen blev det öronbedövande. Mina barn höll händerna för öronen och klagade på att det var för högt och de har ändå gått på matcher i sex år nu. Jag har varit på över femtio olika fotbollsarenor i England och flera runt om i Europa, men jag har aldrig hört en publik så högljudd som den i Malmö.

Att sången fortsatte över nittio minuter imponerade på Andy.
–  I England är det inte många supportrar som sjunger hela matchen, och speciellt inte när det börjar gå dåligt. Jag var också imponerad av att halva stadion deltog i sången och det hela verkade väldigt koordinerat. Även växelsången, när ståplats var uppdelad i två, imponerade på mig. Det som gjorde mest intryck på barnen var nog hoppandet. Sedan vi kom hem har jag också flera gånger hört dem gå runt och sjunga på Malmösånger. De är väldigt catchy, säger Andy Douglas.

Trots att Stadion då gapade halvtom och att Malmö sportsligt tappade matchen skapade de omkring 11 000 supportrarna på plats minnen för livet för Andy och hans familj. Till kvällens match mot Besiktas är det i skrivandets stund strax över 17 000 sålda biljetter. Det är med andra mer än nog med Malmöiter för att sjunga ut de flesta andra lags supportrar.
– Seriously good support, säger Andy Douglas.