2020 – ytterligheternas år

Det här var ju också en jävla säsong. Vi blev svenska mästare och seriesegrare, vi spelade Europa League-slutspel och vi misslyckades med att vinna ytterligare en cupfinal. Och nästintill allt utan att vi ens fått vara på plats.

2020 - ytterligheternas år
Vid pennan, redaktör Jonas Appelqvist. FOTO: Emma Watson

2020 har varit ett extremt jobbigt år sett ur supportersynvinkel, supporterskapet som är en så stor del av ens identitet har fått hitta nya uttryck och annorlunda sätt att stötta. Bortaresorna till, säg, plasten på Tele2 Arena eller hatade Strandvallen har bytts ut mot sittande visningar på Plan B eller hemmavid och saknaden efter fotboll live, blaskig öl i plastmuggar, gassande sol eller vindpiskade läktare har varit gigantisk. Det känns helt surrealistiskt när en tänker tillbaka till att stadion var helt fullsatt i februari hemma mot Wolfsburg och att vi var drygt 4000 MFF:are som åkte ner till Tyskland veckan innan.

Vi var runt 400 personer som trotsade det smällkalla vädret och tog oss till Kristianstad för nystartade damlagets första match, vi såg samma lags historiska första mål i Staffanstorp några veckor senare, vi såg herrarnas cupmatcher på Malmö IP och tvingade oss igenom den krampartade MFF-insatsen i Karlskrona. Och sedan tog det stopp. Av logiska och förklarliga skäl.

Hela världen sattes på paus och spekulationer om vilket land som har den rätta strategin i denna pandemiverklighet drog igång på alla cylindrar. Någon liga i något land fortsatte spela, OS-arrangörerna i Tokyo var dumdristigt övertygade om att spelen skulle kunna hållas under sommaren ändå och tiden gick. Förhoppningen att kunna se fotboll live under 2020 dog ju längre in på året vi kom.

Och nu står vi här – året lider mot sitt slut och Malmö FF har återigen flexat mästarmusklerna. Vi står här som odiskutabla svenska mästare på herrsidan (vi glömmer cupajävelen) och seriesegrare på damsidan. Vi har pratat med Stina Stadig och Fredrik Jahnfors om bland annat motivation i division 4 och vi har tagit farväl av Behrang Safari, en legendar i föreningen. Dessutom har vi ringt upp Amin Sarr som inte riktigt har lika många MFF-matcher på sitt CV som Safari – än.

Och vi har bryggt öl! Tillsammans med Sibbarps Husbryggeri har MFF Support tagit fram en Münchener Helles, en hantverksöl vid namn 79, för att hylla våra MFF-hjältar från 1979. Mer om Sibbarps, Sarr, Stadig, Jahnfors och Safari i kommande numret av NR.TOLV.

Jag heter Jonas Appelqvist, redaktör för NR.TOLV, och innan årets första allsvenska match knöt jag min halsduk runt räcket där jag alltid står på ståplats, ovanför trumman i gate 3. Såhär i skrivande stund, strax efter sista allsvenska matchen 2020, vet jag inte ifall den hänger kvar men det är precis dit jag längtar som mest. Och när vi får gå på fotboll igen så vill jag se er alla där, på läktarna. Det är vi som är MFF. Vi står som en för klubben alla.

Tills dess – håll avstånd, tvätta händerna, håll ut och hata Göteborg.     

Denna text och fler spännande texter kan ni läsa i nästa nummer av
MFF Supports medlemstidning NR.TOLV som snart är på väg ut till alla medlemmar.

Bli medlem här: www.mffsupport.com/bli-medlem