25/25 – prolog

1992-2017. Där har vi MFF Supports 25-åriga levnadsbana. Ett mörkt 90-tal där IFK Göteborg dominerade svensk fotboll och vi till sist åkte ur Allsvenskan. Ett ljusare 00-tal där vi tog oss tillbaka, och blev en faktor att räkna med igen. Och så ett 10-tal där vi nu härskar, med två stjärnor, Champions League-spel och en utomordentlig läktarkultur.

Jag har alltid känt väldigt starkt för MFF Support. Jag blev medlem direkt, första året man bildades. Och jag har ju senare – det vet ni – suttit såväl som styrelseledamot som ordförande under många år. Tydligen har jag fört detta arv vidare, eftersom min dotter – detta vet ni också – nu sitter som er valda ordförande.

Det här året, där stjärnorna står rätt för att samverka för Malmö FF:s 20:e SM-guld och MFF Supports 25-årsjubileum, så kände jag att jag ville göra något för att betala tillbaka för allt fint jag fått vara med om under MFF Supports flagga. Dags att presentera 25/25!

Under hösten har jag och min mångårige vän på läktaren, Henrik (vi har stått bredvid varandra sedan tidigt 80-tal), arbetat med det här projektet. Nå, vad är det då vi gjort? Jo, vi har spelat in en sorts samtalsserie, där vi under 25 avsnitt pratar om våra 25 favoritmål för Malmö FF under de senaste 25 åren.

Det ska direkt sägas att de här 25 målen representerar ett strikt personligt urval. Viss hänsyn har tagits till spridning över år och spelare, hemmaplan och bortaplan, allsvenskan och europeiska cuper, men det lär ändå märkas en viss slagsida åt vårt framgångsrika 10-tal, i jämförelse med de lite blekare 90- och 00-talen. Ni behöver inte hålla med om de mål vi valt, eller de placeringar vi gett dem, men vi hoppas att ni ändå ska vilja lyssna.

Så: 25/25 – ett samtal om de vackraste och viktigaste MFF-målen de senaste 25 åren. För att fira MFF Supports 25-årsjubileum. 25 avsnitt, alla drygt timmen långa. Visst, med Tony Ernst och Henrik Zackrisson gaggande om allt under himlen, men också med ett långt segment där målskytten själv (oftast) eller någon annan som befann sig på planen (i de få fall där målskytten inte gått att nå) berättar om målet och känslorna.

25 avsnitt, således. Vi startar den 1 december med mål nummer 25 på listan. Sedan räknar vi ner. Ett nytt mål varje dag ända fram till 25 december. En julkalender om ni så vill, för att högtidlighålla detta framgångsrika och ljuvliga 2017. Vi kallar det en samtalsserie, men det är nog en podd, va? Vi säger så, det är en podd. I vilket fall som helst så hoppas vi att ni ska hänga med oss på den här resan.