Drömstart på läktaråret: Melker Andersson har fått en symaskin

Melker Anderssons Rosenbergflagga under ”matchen” mot Kalmar FF. FOTO: Mats Linde

Endast 12 år gammal har Melker Andersson redan hunnit med att sätta avtryck i den malmöitiska läktarkulturen. Han ligger bland annat bakom den stora Rosenberg-flaggan och under träningspremiären på Malmö IP deklarerade han för övriga lag vad som väntade med en helt och hållet egenkonstruerad tvåpinnare med texten ”2018 – We will fucking kill you”. En minst sagt stark säsongsinledning, men Melker Andersson har bara värmt upp.
– Jag fick en symaskin i julklapp. Det kommer bli mycket flaggmeck 2018, konstaterar han.

Melker Andersson från Skurup har gått på Malmös matcher sedan han var i sexårsåldern, men han har inte alltid varit helt nöjd med sina föräldrars val av platser. Inför säsongen 2015 lyckades han till sist övertyga dem om att Malmö FF ska ses från Norra läktaren och väl där sökte sig Melker ner mot platserna närmast planen för att lättare kunna delta i sången och vara en del av flagghavet. Redan under sin första säsong på ståplats gjorde han sina första tvåpinnarna. Den första var en hyllning till Jo Inge Berget efter dennes två mål i kvalmatchen mot Celtic. Den andra: en för åldern imponerande kaxig specialare till Real Madrid-matchen.
Det stod ”Vem är ni?” på spanska. Jag tycker det är väldigt roligt att gå och kolla på MFF och jag spelar själv fotboll, men jag tycker också det är roligt att stå på Norra och sjunga. Och hela läktarkulturen runt Malmö FF är rolig. Sen är det även skitkul att få så mycket cred för sina flaggor, säger Melker Andersson.

Melker Andersson vs Christiano Ronaldo, 1-0. FOTO: Privat
Melker Andersson med sin Rosenberghyllning, som han gjorde under ett flaggmeck på Supporterhuset. FOTO: Privat

En flagga Melker har fått just mycket cred för är den stora Rosenberg-flaggan som han gjorde på ett flaggmeck på Supporterhuset. Melker ligger även bakom en insamling där han drog in pengar till MT96 genom att pärla MFF-armband.
Jag vet hur mycket tyg, färg och annat det behövs för att fixa tifon, så jag tänkte att jag skulle hjälpa MT att få in pengar på mer än bössorna på stadion, säger Melker Andersson.
Han frågade på Twitter om någon var intresserade av att köpa – och det var det.
Då beställde jag pärlor på nätet och satte igång. Jag tror att jag satt och pärlade i omkring 8 timmar. Jag sålde totalt 20 stycken och fick in 2 000 kronor. 500 gick till materialet så det blev 1 500 kronor till MT.

– Jag vet hur mycket tyg, färg och annat det behövs för att fixa tifon, så jag tänkte att jag skulle hjälpa MT att få in pengar på mer än bössorna på stadion, säger Melker Andersson. FOTO: Privat
Melker beställde pärlor och material för 500 kronor. Av detta gjorde han armband som han sålde till förmån för MT96. Totalt fick han in 2 000 kronor. Till själva pärlandet gick det åt omkring åtta timmar, ytterligare några timmar gick till att paketera och skicka ut alla.  Foto: Privat

När Melker ska räkna upp sina favorittifon nämner han bland annat Skånetifot, hela-stadion-tifot mot AIK och guldräknartifot mot Häcken.
Jag gillar stora tifon med fronter, flaggor och pyro. Jag gillar att sy flaggor och vill hjälpa till med tifo för att jag tycker det är coolt och viktigt, konstaterar han.

I julklapp fick Melker Andersson en symaskin. Resultaten av den lär vi förhoppningsvis få se mer av på stadion inom kort. Foto: Privat
Ett himmelsblått fredagsmys: flaggmeck och ostbågar. FOTO: Privat
De bevingade orden kommer från Magnus Pehrsson och var riktade till Norrköpings tränare Jens Gustafsson under förra årets guldmatch. FOTO: Mats Linde

Under vintern bestämde sig Melker för att ha med sig en ny flagga till träningspremiären. En flagga som de flesta MFF-supportrar med internetuppkoppling lär ha sett vid det här laget.
Jag tänkte att det skulle vara något med två stjärnor eller något om guldmatchen. Det bästa med den matchen var ju AC:s mål och MP:s ord. Det blev MP:s ord, men jag la till 2018 och strök ”in the second half”.
Han berättade om idén för sin pappa, fick tummen upp och skred till verket.
Jag ritade, klippte, nålade och sydde på bokstäver. Jag tycker inte att det behöver vara så komplicerat för att bli bra, säger han och lägger till att uppmärksamheten han fått för flaggan varit enorm.
Jag blev fotad och fotad och folk kom fram till mig och sa att den var cool. Det är jättekul.

Detta lär inte vara det sista vi får se av Melker Anderssons läktarkonst. Tvärtom.
Jag fick en symaskin i julklapp. Det kommer bli mycket flaggmeck 2018.
Du har ju redan gjort en drömstart på säsongen. Hur tror du att det kommer att gå för Malmö FF?
Ja, vi leder maratontabellen, har två stjärnor på bröstet, en bra trupp som vi laddat med bra spelare från våra konkurrenter… och sen fyller SUPRAS 15 år, så det kommer bli bra tryck. Jag tror att vi tar oss ut i Europa och tar vårt tjugoförsta SM-guld. Jag har en färdig flagga som ligger och väntar på rätt tillfälle. Jag ska göra en ny flagga, motivet är snart klart. Och ”2018 – We will fucking kill you” blir nog en hängflagga istället. Jag måste bara fundera på vart den ska hänga.

Melker Anderssons första tvåpinnare. FOTO: Privat

Melker Andersson finns på Twitter. Där kan du följa honom om du är intresserad av att se vad han och hans nya symaskin kommer hitta på under säsongen.