Systrarnas hyllning till Aron: ”Det var självklart att han skulle ha en egen flagga”

Arons flagga på Vångavallen. FOTO: Möller (@MglMoller på Twitter)

Handikapp Ultras blir allt synligare på Stadion. Det senaste flaggtillskottet på rullstolssektionen står Aron Månsson, 10 år, för. Flaggan är sydd och målad av Arons två systrar, trettonåriga Ellen och åttaåriga Ebba, på Supporterhuset inför årets säsong.
– Sen tyckte jag att jag sa “gör den inte allt för stor”. Den är två meter lång, så i min värld är den ju ganska stor. Men de tyckte att det var självklart att han skulle ha en egen flagga, säger deras mamma Charlotte Månsson.
Läs mer… ”Systrarnas hyllning till Aron: ”Det var självklart att han skulle ha en egen flagga””

Den ensamma supportern var minuter ifrån historiskt tifo

Anders Ungh är van vid att stå i centrum. Allra oftast är han nämligen helt ensam på bortasektionen under Brommapojkarnas bortamatcher. När han under måndagskvällen var på väg in till Stadion för bortamatchen mot Malmö FF hade han på Twitter utlovat ett pyrotekniskt tifo som både Malmö FF och förbundet godkänt. Fem minuter innan avsatt tid för bränningen fick han dock tillståndet återkallat. Istället skulle Brommapojkarna få böter och han själv skulle bli avstängd om de två tomteblossen tändes.
– Och det vill jag ju inte bli, för då kommer de inte ha någon supporter på bortamatcherna sen, säger han till Nr Tolv.

Anders Ungh är känd som den ensamma BP-supportern. Inför gårdagens match hade han fått tillstånd från förbundet att tända två tomtebloss. Ett tillstånd som drogs tillbaka i sista minuten. FOTO: PRIVAT

Läs mer… ”Den ensamma supportern var minuter ifrån historiskt tifo”

Ännu en himmelsblå framgång: Pierre Mens är 2018 års vinnare av Malmö stads kulturpris

Pierre Mens var 14 år när han sålde sin första bild. Året var 1954 och bilden föreställer MFF:aren Bertil Nilssons sträckta vrist i samma ögonblick som den träffar rakt över näsan på Malmö boll- och idrottsförenings målvakt. Bilden får en helsida i efterföljande dags Kvällsposten. Nu, 64 år senare, står Pierre Mens som vinnare av 2018 års kulturpris.

MFF:s Bertil Nilsson ger MBI-målvakten en näsbränna på Heleneholms IP 1954. FOTO: PIERRE MENS

Läs mer… ”Ännu en himmelsblå framgång: Pierre Mens är 2018 års vinnare av Malmö stads kulturpris”

När flaggan kom till Stadion: Första delen i serien om supporterprofilen Ronnie Svensson

Länge hade Ronnie Svensson gjort sitt yttersta för att skapa liv på läktaren, men han fick inte riktigt det gensvar från medsupportrarna som han hade hoppats. Åren gick och det hann bli 1968 innan han bestämde sig för att trycka upp fem flaggor. Fyra av dem sålde han till inbitna himmelsblå vänner och den sista behöll han själv. På matchdagen samlades de i hans lägenhet i närheten av Dalaplan. När de påbörjade marschen därifrån var de sammanlagt ett tiotal och allt eftersom de närmade sig anslöt fler och fler. När de nådde Stadion var de till sist över hundra personer. Från sektion Q började de med hjälp av de nya flaggorna att vifta igång publiken. Och det gav resultat. Detta skulle bli början på en ny epok i historien om Malmö FFs läktarkultur.
– Jag började springa runt planen med flaggan höjd. Det var inga problem hemma, men jag kommer ihåg en match i Göteborg när jag hade en vakt som åkte vattenskidor bakom mig med hårt grepp i hängslena. Han släppte till slut, säger Ronnie Svensson.

Flaggpionjären och supporterprofilen Ronnie Svensson med en tidig MFF-flagga. FOTO: Bilder i Syd

Läs mer… ”När flaggan kom till Stadion: Första delen i serien om supporterprofilen Ronnie Svensson”

BLOGG: Privatspanare Sandahls luckor i fallet Bonke

Med en pytteliten keps skickligt balanserad ovanpå fontanellen sitter Bonke Innocent och blickar ut över åhörarna i Nr Tolvs rättegångssal. Även om det är han som är målets huvudperson, får han snarare ses som offret. Åtalad är Daniel Andersson, misstänkt för att ha köpt den ständigt bänkade kepsmannen som en del av en skuldbetalning till dennes agent.

Bonke Innocent när han presenterades för Malmö FF den 2 augusti 2017. FOTO: Malmö FF

Läs mer… ”BLOGG: Privatspanare Sandahls luckor i fallet Bonke”

Orsaken till matchflytten: öppet hus på Operan

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att polisen, i samråd med Malmö FF, beslutat att tidigarelägga lördagens kvartsfinal i Svenska Cupen. Matchen som var planerad att starta klockan 16:00 kommer istället att sparkas igång redan klockan 13:00. Enligt polisen är orsaken till beslutet att närliggande Malmö Opera håller öppet hus.
– Man slåss om samma parkeringsplatser och det vill vi undvika, säger Stina Karlgrund vid Malmöpolisen.

På lördag möts Malmö FF och IFK Göteborg i en kvartsfinal i Svenska Cupen på Malmö IP. Matchen har nu tidigarelagts och Nr Tolv kan avslöja att anledningen är en närliggande kulturfestival. FOTO: OLA LARSSON

När Malmö FF på sin hemsida gick ut med informationen om att kvartsfinalen i Svenska Cupen mot IFK Göteborg tidigarelagts hänvisade man till att beslutet fattats “utifrån det polisiära läget gällande andra evenemang och aktiviteter i Malmö under matchdagen”. Enligt polisen själva är dessa andra evenemang den kulturfestival som hålls på operan, strax intill Malmö IP.
– Det är öppet hus på Malmö Opera samma tid och då tyckte vi att det vore bättre att lägga den bästa tiden för matchen, så det blir bäst både för de som vill titta på den öppna teatern och de som vill gå och titta på fotboll, säger Stina Karlgrund, kommenderingschef vid Malmöpolisen till Nr Tolv och tillägger:
– Man slåss om samma parkeringsplatser allihopa och det är det vi vill undvika. Läs mer… ”Orsaken till matchflytten: öppet hus på Operan”

Polisen: Vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar

Under onsdagen meddelade Malmö FF att polisen fattat beslut om att reducera publikkapaciteten på ståplats med en tredjedel inför hemmapremiären mot AIK. Anledningen är den enligt polisen kraftiga upptrappningen av pyroteknik som användes på ståplats under slutet av säsongen 2017.
– Vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar vid senare tillfälle, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till Nr Tolv.

Polisens beslut att dra ner kapaciteten på ståplats inför hemmapremiären mot AIK är ett straff för förra säsongens bengalbränningar. FOTO: MATS LINDE

Måndagen den nionde april klockan 19:00 är det allsvensk premiär på Stadion när Malmö FF tar emot AIK. Men antalet åskådare som kommer kunna följa matchen från norra läktaren har nu, återigen, minskats. Den ursprungliga kapaciteten på 6 000 åskådare är nu inför premiären nere på 4 000. På sociala medier har supportrar ställt sig frågande till beslutet och spekulerat i om det kan ha att göra med att premiärmatchen är en så kallad högriskmatch. Enligt polisen har dock inte den aspekten spelat in i detta beslut.
– Det är kopplat till användandet av pyroteknik under slutet av säsongen vilket polisen förvarnade om i sin tillståndsprövning vid det tillfället, att det skulle få konsekvenser om det var mycket pyroteknik. Så detta är en effekt av det och en del av tillståndstrappan vi är ålagda att använda för att jobba med det här, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till Nr Tolv.

Läs mer… ”Polisen: Vi har förvarnat om att det kan bli ytterligare neddragningar”

Drömstart på läktaråret: Melker Andersson har fått en symaskin

Melker Anderssons Rosenbergflagga under ”matchen” mot Kalmar FF. FOTO: Mats Linde

Endast 12 år gammal har Melker Andersson redan hunnit med att sätta avtryck i den malmöitiska läktarkulturen. Han ligger bland annat bakom den stora Rosenberg-flaggan och under träningspremiären på Malmö IP deklarerade han för övriga lag vad som väntade med en helt och hållet egenkonstruerad tvåpinnare med texten ”2018 – We will fucking kill you”. En minst sagt stark säsongsinledning, men Melker Andersson har bara värmt upp.
– Jag fick en symaskin i julklapp. Det kommer bli mycket flaggmeck 2018, konstaterar han.

Melker Andersson från Skurup har gått på Malmös matcher sedan han var i sexårsåldern, men han har inte alltid varit helt nöjd med sina föräldrars val av platser. Inför säsongen 2015 lyckades han till sist övertyga dem om att Malmö FF ska ses från Norra läktaren och väl där sökte sig Melker ner mot platserna närmast planen för att lättare kunna delta i sången och vara en del av flagghavet. Redan under sin första säsong på ståplats gjorde han sina första tvåpinnarna. Den första var en hyllning till Jo Inge Berget efter dennes två mål i kvalmatchen mot Celtic. Den andra: en för åldern imponerande kaxig specialare till Real Madrid-matchen. Läs mer… ”Drömstart på läktaråret: Melker Andersson har fått en symaskin”

Mot nya titlar – årets första träning

I takt med att temperaturen sjönk under nollan började ett tusental supportrars stelfrusna hjärtan till slut att tina.
Under fyrdubbla lager av kläder började blodet åter att pulsera för första gången sedan Markus Rosenberg höjde pokalen mot himlen under den redan mytomspunna tredje halvleken hösten 2017.

Äntligen.

Årets första träning handlar ju dock mer om livsstilen supporter än om sporten fotboll. Det är en ritual där man i skenet från bengaliska eldar och strålkastarljus talar om för de himmelsblå gudarna där uppe över Malmö IP att det är dags igen. Uppmaningen i år, ackompanjerat av hymnen, fyrverkerier och en och annan regelrätt bomb, lät:
”Mot nya titlar – framåt pågar!”

Temperaturerna hade krupit sig under nollan på måndagskvällen när årets första träning skulle sättas igång på Malmö IP. FOTO: Mats Linde

En betydligt mindre banderoll, i händerna på en yngling en bit där bakom, stal dock de flesta blickar:
“2018 – We will fucking kill you”

De bevingade orden kommer från Magnus Pehrsson och var riktade till Norrköpings tränare Jens Gustafsson under förra årets guldmatch. FOTO: Mats Linde

Efter att hymnen tonat ut och pyroteknikdimman lagt sig kunde de 1600 besökarna se Magnus Pehrsson blåsa igång träningen. Inte helt oväntat med den till synes oersättliga kvadraten. Därefter följde uppspels- och pressövningar. Anledningen till att första träningen kom att se ut så beror på två saker: den, jämfört med förra året, halverade försäsongen samt resultatet av den utvärdering som gjorts av föregående säsong.
– Vi har knappt sex veckor till första tävlingsmatchen. Även om det inte är allsvenskan då utan Svenska cupen så innebär det att de sex veckorna är det vi har att jobba igenom allting på. Förra året hade vi tolv veckor på oss, säger Magnus Pehrsson och fortsätter:
– Under de här veckorna ska vi hinna med att göra oss förberedda och det vi gjorde i dag var en sak vi såg i utvärderingen att vi behövde bli vassare på, nämligen igångsättningar med insparkar och hög press mot oss. Vi kommer att jobba vidare med samma principer och samma sätt att spela på som förra året, men vissa moment kommer vi behöva sätta oss in i tidigare.

Behrang och Bonke i en klassisk kvadrat. FOTO: Mats Linde
Eric Larsson gjorde sin himmelsblå träningsdebut. FOTO: Mats Linde

Under vintern har MP och hans stab också tagit fram en handlingsplan av tidigare nämnda utvärdering och den pekar bland annat på att man ska bli bättre på den individuella träningen och återkopplingen.
–  Sen ska vi lyfta alla delar, men med tanke på att det är många nya spelare jämfört med förra året så blir det också till att jobba med grunderna i vårt spel. Vi kan inte hoppa förbi dem och tro att det sitter bara för att det satt förra året.

– Jag hade en positiv känsla både när det kom till Erdal och Oskar och jag trodde båda skulle förlänga. Då räknade jag också med att AC skulle vara kvar. Jo Inge och Anton hade jag nog mer på känn att de var på väg, sa Magnus Pehrsson till Nr Tolv efter träningen. FOTO: Mats Linde

När det kommer till nya spelare är näste man in i laget, om man ska tro de ihärdiga ryktena, Fouad Bachirou.  Något Magnus Pehrsson så klart inte kommenterade efter dagens träning. Däremot konstaterade han att Anders Christiansen, som i slutet av förra veckan lämnade för belgiska Gent, inte är möjlig att ersätta med ett nyförvärv.
– Han var allsvenskans bästa spelare 2017, så det är klart det är ett avbräck och att det blir svårt att ersätta honom rakt av. Om man skulle hitta en kopia av honom skulle det nog kosta väldigt mycket pengar. Däremot finns det andra sätt att bli ett bra fotbollslag och vi får se till att hitta de sätten.

Årets första träning lockade i år omkring 1600 besökare. FOTO: Mats Linde

De 1600 åskådarna kämpade på tappert i kylan, men efter en timma av kvadrater och uppspel via målvakt hade de allra flesta fått nog av kylan och stapplat hemåt. Kvar på Malmö IP stod de unga autografjägarna, deras föräldrar och en man klädd i t-shirt med en öl i ena handen, en cigg i den andra och en bergsprängare vid fötterna. Årets första träning är över. Säsongen är därmed igång.
– Det här är härligt, konstaterar Magnus Pehrsson och fortsätter:
–  Jag fick uppleva det förra året då jag var ny och hade inte varit med om det tidigare. Nu kan man ju mer njuta av det och uppskatta det och vara mer fokuserad på allt runtomkring. Det är häftigt att starta säsongen så, speciellt för de nya och unga, men även för de som varit med. Det är en start som får en att fatta hur stort intresset är. Det är bara väldigt, väldigt roligt.

Det gick ett konstant huttrande genom Malmö IP. Någon som inte frös var mannen till vänster, som denna januarikväll valde att gå till IP i t-shirt. Här tillsammans med Carlos Strandberg. FOTO: Mats Linde

Samtliga bilder är tagna av Mats Linde. Alla bilder från dagens träning kommer inom kort gå att se på MFF Supports instagramkonto.