Drömstart på läktaråret: Melker Andersson har fått en symaskin

Melker Anderssons Rosenbergflagga under ”matchen” mot Kalmar FF. FOTO: Mats Linde

Endast 12 år gammal har Melker Andersson redan hunnit med att sätta avtryck i den malmöitiska läktarkulturen. Han ligger bland annat bakom den stora Rosenberg-flaggan och under träningspremiären på Malmö IP deklarerade han för övriga lag vad som väntade med en helt och hållet egenkonstruerad tvåpinnare med texten ”2018 – We will fucking kill you”. En minst sagt stark säsongsinledning, men Melker Andersson har bara värmt upp.
– Jag fick en symaskin i julklapp. Det kommer bli mycket flaggmeck 2018, konstaterar han.

Melker Andersson från Skurup har gått på Malmös matcher sedan han var i sexårsåldern, men han har inte alltid varit helt nöjd med sina föräldrars val av platser. Inför säsongen 2015 lyckades han till sist övertyga dem om att Malmö FF ska ses från Norra läktaren och väl där sökte sig Melker ner mot platserna närmast planen för att lättare kunna delta i sången och vara en del av flagghavet. Redan under sin första säsong på ståplats gjorde han sina första tvåpinnarna. Den första var en hyllning till Jo Inge Berget efter dennes två mål i kvalmatchen mot Celtic. Den andra: en för åldern imponerande kaxig specialare till Real Madrid-matchen. Läs mer… ”Drömstart på läktaråret: Melker Andersson har fått en symaskin”

Mot nya titlar – årets första träning

I takt med att temperaturen sjönk under nollan började ett tusental supportrars stelfrusna hjärtan till slut att tina.
Under fyrdubbla lager av kläder började blodet åter att pulsera för första gången sedan Markus Rosenberg höjde pokalen mot himlen under den redan mytomspunna tredje halvleken hösten 2017.

Äntligen.

Årets första träning handlar ju dock mer om livsstilen supporter än om sporten fotboll. Det är en ritual där man i skenet från bengaliska eldar och strålkastarljus talar om för de himmelsblå gudarna där uppe över Malmö IP att det är dags igen. Uppmaningen i år, ackompanjerat av hymnen, fyrverkerier och en och annan regelrätt bomb, lät:
”Mot nya titlar – framåt pågar!”

Temperaturerna hade krupit sig under nollan på måndagskvällen när årets första träning skulle sättas igång på Malmö IP. FOTO: Mats Linde

En betydligt mindre banderoll, i händerna på en yngling en bit där bakom, stal dock de flesta blickar:
“2018 – We will fucking kill you”

De bevingade orden kommer från Magnus Pehrsson och var riktade till Norrköpings tränare Jens Gustafsson under förra årets guldmatch. FOTO: Mats Linde

Efter att hymnen tonat ut och pyroteknikdimman lagt sig kunde de 1600 besökarna se Magnus Pehrsson blåsa igång träningen. Inte helt oväntat med den till synes oersättliga kvadraten. Därefter följde uppspels- och pressövningar. Anledningen till att första träningen kom att se ut så beror på två saker: den, jämfört med förra året, halverade försäsongen samt resultatet av den utvärdering som gjorts av föregående säsong.
– Vi har knappt sex veckor till första tävlingsmatchen. Även om det inte är allsvenskan då utan Svenska cupen så innebär det att de sex veckorna är det vi har att jobba igenom allting på. Förra året hade vi tolv veckor på oss, säger Magnus Pehrsson och fortsätter:
– Under de här veckorna ska vi hinna med att göra oss förberedda och det vi gjorde i dag var en sak vi såg i utvärderingen att vi behövde bli vassare på, nämligen igångsättningar med insparkar och hög press mot oss. Vi kommer att jobba vidare med samma principer och samma sätt att spela på som förra året, men vissa moment kommer vi behöva sätta oss in i tidigare.

Behrang och Bonke i en klassisk kvadrat. FOTO: Mats Linde
Eric Larsson gjorde sin himmelsblå träningsdebut. FOTO: Mats Linde

Under vintern har MP och hans stab också tagit fram en handlingsplan av tidigare nämnda utvärdering och den pekar bland annat på att man ska bli bättre på den individuella träningen och återkopplingen.
–  Sen ska vi lyfta alla delar, men med tanke på att det är många nya spelare jämfört med förra året så blir det också till att jobba med grunderna i vårt spel. Vi kan inte hoppa förbi dem och tro att det sitter bara för att det satt förra året.

– Jag hade en positiv känsla både när det kom till Erdal och Oskar och jag trodde båda skulle förlänga. Då räknade jag också med att AC skulle vara kvar. Jo Inge och Anton hade jag nog mer på känn att de var på väg, sa Magnus Pehrsson till Nr Tolv efter träningen. FOTO: Mats Linde

När det kommer till nya spelare är näste man in i laget, om man ska tro de ihärdiga ryktena, Fouad Bachirou.  Något Magnus Pehrsson så klart inte kommenterade efter dagens träning. Däremot konstaterade han att Anders Christiansen, som i slutet av förra veckan lämnade för belgiska Gent, inte är möjlig att ersätta med ett nyförvärv.
– Han var allsvenskans bästa spelare 2017, så det är klart det är ett avbräck och att det blir svårt att ersätta honom rakt av. Om man skulle hitta en kopia av honom skulle det nog kosta väldigt mycket pengar. Däremot finns det andra sätt att bli ett bra fotbollslag och vi får se till att hitta de sätten.

Årets första träning lockade i år omkring 1600 besökare. FOTO: Mats Linde

De 1600 åskådarna kämpade på tappert i kylan, men efter en timma av kvadrater och uppspel via målvakt hade de allra flesta fått nog av kylan och stapplat hemåt. Kvar på Malmö IP stod de unga autografjägarna, deras föräldrar och en man klädd i t-shirt med en öl i ena handen, en cigg i den andra och en bergsprängare vid fötterna. Årets första träning är över. Säsongen är därmed igång.
– Det här är härligt, konstaterar Magnus Pehrsson och fortsätter:
–  Jag fick uppleva det förra året då jag var ny och hade inte varit med om det tidigare. Nu kan man ju mer njuta av det och uppskatta det och vara mer fokuserad på allt runtomkring. Det är häftigt att starta säsongen så, speciellt för de nya och unga, men även för de som varit med. Det är en start som får en att fatta hur stort intresset är. Det är bara väldigt, väldigt roligt.

Det gick ett konstant huttrande genom Malmö IP. Någon som inte frös var mannen till vänster, som denna januarikväll valde att gå till IP i t-shirt. Här tillsammans med Carlos Strandberg. FOTO: Mats Linde

Samtliga bilder är tagna av Mats Linde. Alla bilder från dagens träning kommer inom kort gå att se på MFF Supports instagramkonto.

Välkomna till nya Nr.Tolv

År 2018 ämnar MFF Support stärka vår position på den malmöitiska supporterscenen ytterligare. Vi ska synas och höras mer och ta en mer aktiv roll. Det är oerhört viktigt att stötta och vara medlem i den officiella supporterföreningen, speciellt i dessa tider där föreningsdemokratin ständigt ifrågasätts och hotas. Som medlem i MFF Support bidrar du till allt ifrån subventionerade bortaresor till vår medlemstidning Nr.Tolv, att Malmö FF har en stark officiell supporterförening, supporterröst och motpart som är redo att leverera ris såväl som ros. Inte bara lokalt men också nationellt, som kan och vågar ta ställning i diverse viktiga supporterfrågor.

Om vi backar bandet en aning och återgår till vår medlemstidning Nr.Tolv så har den funnits länge och varit vårt starkaste fönster mot medlemmarna i en rad olika tappningar under diverse ordföranden och redaktörer. Tidningen står fortfarande stark men i dessa medietider vi lever i idag där en tweet eller ett Facebookinlägg skickas ut på några sekunder blir det allt svårare att vara up-to-date så därför lanserar vi nu nya Nr.Tolv.

Då MFF Support alltid strävar efter att utvecklas framåt och är nya Nr.Tolv ett stort och viktigt steg i den riktningen där vi kommer att komplettera vår traditionella papperstidning med ett onlinemagasin. Ett magasin som ska göra att vi kan skriva om mer aktuella saker online. Reseskildringar, spelarintervjuer och senaste nytt från supporterhåll kommer finnas att ta del av löpande här. Samtidigt ska papperstidningen istället bli mer fördjupande och tidlös. Men på sikt hoppas vi också att kunna ha mer djuplodande reportage och reportageserier online då vi ibland begränsas av antalet sidor och tidningens utgivningstakt. Vi kommer rivstarta ikväll med en rapport från årets första träning.

Hoppas ni uppskattar vårt nya upplägg och att vi ses på läktaren, nätet och i brevlådan i framtiden.

Mvh
Chefredaktörerna: Marcus Carlsson & Simon Pålsson
Styrelsen genom: Thelma Ernst & Ola Larsson