BLOGG: Privatspanare Sandahls luckor i fallet Bonke

Med en pytteliten keps skickligt balanserad ovanpå fontanellen sitter Bonke Innocent och blickar ut över åhörarna i Nr Tolvs rättegångssal. Även om det är han som är målets huvudperson, får han snarare ses som offret. Åtalad är Daniel Andersson, misstänkt för att ha köpt den ständigt bänkade kepsmannen som en del av en skuldbetalning till dennes agent.

Bonke Innocent när han presenterades för Malmö FF den 2 augusti 2017. FOTO: Malmö FF

Åklagare är privatspanaren Ronnie Sandahl, till vardags författare och regissör och tidigare krönikör och reporter vid Aftonbladet.
I en Facebook-status som han publicerade tidigare i veckan och som sedan dess fått enorm spridning la han fram sina bevis i en 31 punkter lång lista. Sandahl säger till Nr Tolv att det dock inte rör sig om journalistik utan en supporter-rant med grävinslag. 

Till offentlig försvarare har domstolen, till Daniel Anderssons stora glädje, utsett Nr Tolv. Redaktör Carlsson satte på sig den pyttelilla advokatkepsen och skred till verket. Nedan följer de brister försvaret kunnat hitta i privatspanare Sandahls förundersökning.

1. Enligt MFF ska föreningens chefsscout Vito Stavljanin varit på plats i Norge för att titta på Bonke. Ord står alltså mot ord.

7 och 12. Att 8 miljoner för Egzon Binaku skulle vara ett överpris är det än så länge omöjligt att avgöra. Däremot är fler journalister Nr Tolv pratat med överens om att det inte är ett orimligt pris för en allsvensk långtidskontrakterad spelare. Privatspanare Sandahl menar att värvningen av Binaku skulle kunna vara en gentjänst till Hasan Cetinkaya för Dahlin och Bengtsson. Skånesports Ole Törner menar att Binaku har en historia av att alltid vara bra mot MFF och att han ovanpå det var välscoutad. Törner tillhör även en av dem som menar att priset för Binaku var rimligt och att han redan visat att han varit värd de pengarna.

11. Sandahl menar att Malmö hamnat i en knixig relation med Cetinkaya efter diverse käbbel som uppstått i samband med att Olsen och Adu lämnat föreningen. Under punkt 11 skriver han vidare att Cetinkaya mjuknat de senaste två åren och fixat hem prestigevärvningarna Rasmus Bengtsson och Johan Dahlin. Här ser försvaret en tydlig lucka i resonemanget, då Rasmus Bengtsson kom till Malmö FF den 25 mars 2015, alltså innan både Adu och Olsen lämnade.

25. Sandahl skriver: “MFF har då [i somras, försvarets anmärkning] dessutom en anfallare för mycket i truppen. Pavel [Pawel heter det för FAN, också försvarets anmärkning] Cibicki (som inte blivit så bra som de hoppats) byter då (övertalas att byta?) agent till Hamasor som i sin tur lyckas skeppa iväg den intet ont anande Cibicki till Leeds för en oväntat stor penning (där man kan tänka sig att Lemic har nån tjänst att inkräva?)”. Sandahl får det alltså att låta som att Pawel byter agent i samband med övergången. I själva verket bytte Cibicki agent i april, alltså samma månad som han cykelsparkade i Halmstad. Om MFF någonsin velat göra sig av med Pawel så ville man åtminstone inte det då.

28. Enligt Sandahl köper alltså Daniel Andersson Bonke Innocent som en gentjänst till Nochi Hamasor. Men enligt Kvällspostens Mattias Larsson var inte Hamasor agent för Bonke vid den här tiden. I själva verket har alla kontakter i samband med köpet gjorts med en nigeriansk agent som samarbetar med Jim Solbakken (som även företräder Eikrem, Berget och Vindheim). MFF har alltså inte betalt några tjänster till Lemic och hans gelikar den vägen. Enligt Jonas Hansson på Fotbollskanalen bytte Bonke agent först en månad efter övergången. Om man ska driva Sandahls tes, att Bonke är ett köp som är gjort för att klia en agents rygg, finns det kanske större anledning att titta närmre på just Solbakken.

Som karaktärsvittne har Nr Tolv kallat tidigare nämnde Jonas Hansson, som menar att köpet av Bonke snarare handlade om att man var stressad att hitta en ersättare till Lewicki och då litat på de Bonke-rekommendationer man fått. Däremot, menar han, är nog ingen allsvensk klubb fri från agentinflytande. Även Ole Törner är inne på Hanssons spår och säger till Nr Tolv att förundersökningen är marinerad i lite väl mycket konspiration för hans smak.
– Och det här “kliar du min rygg så kliar jag din” behöver inte vara en del i en stor plan. Sånt blir nästan en självgående mekanism efter ett tag, säger han från vittnesbåset.

Och med det är förhandlingarna över. Passande nog är Nr Tolvs läsare nämndemän i fallet Bonke. Så, fria eller fälla? Meddela domen till oss på Twitter. Märk talongen  FALLET BONKE.