100 höjdare på 10-talet

Nu när vi skriver 2020 i kalendern och världen verkar ha stannat upp på grund av det där sabla viruset och man inte längre kan blicka framåt så kan vi ju lika gärna gå igenom det decennium som just passerat. 2010-talet, ja: en global miljörörelse, ISIS, Brexit, Trump och streamingtjänsternas intåg. Vilken röra! Nu tänkte vi dock fokusera på det lite mer lokala, nämligen Malmö FF:s öden och äventyr under de här gångna tio åren.

Det är ingen överdrift att säga att 2010-talet är vårt mest framgångsrika decennium genom alla tider. Möjligen att 1970-talet kan konkurrera. Men 5 SM-guld, två stjärnor, 2 Champions League-gruppspel, 3 Europa League-gruppspel (och 2 Europa League-sextondelsfinaler), samt en ekonomi som ingen annan svensk förening någonsin varit i närheten av, ja, det är svårt att snacka bort. Om 1990-talet var vår allra djupaste svacka, och 2000-talet ett försök att hitta vår identitet igen, så var 2010-talet triumfens årtionde. Vi är nu Sveriges största klubb. Ledare i Maratontabellen, SM-guldligan, och ekonomispalten.

Vad som återstår är att försöka samla ihop det här fantastiska årtiondet. Summera och analysera. Vi vill skriva historien om Malmö FF:s 10-tal. Vi har bestämt oss för att lyfta fram 100 händelser, som dels var för sig, men också tillsammans, tecknar en bild av våra framgångar. 100 höjdare, helt enkelt. Vi har blandat högt och lågt, matcher med läktarupplevelser, stort och smått. Vi tror att vi fått till en rätt fin mix. Det kommer att läggas ut en text om dagen. Vi börjar med nummer 100 och räknar neråt. Det går förresten utmärkt att ha åsikter om urvalet, det är ju inget facit vi presenterar, så diskutera gärna med andra himmelsblå vänner. Vi är ju faktiskt en enda stor MFF-familj.

Idén kläcktes redan i höstas så det är inget som uppkommit efter coronavirusets härjningar. Men det är klart att vi försökt speeda upp processen med tanke på isoleringar, karantäner och en uppskjuten allsvenska. Vi gissar, nej, vi antar, nej, vi vet, att alla MFF:are just nu är svältfödda på himmelsblått content. Vi drar således vårt strå till stacken.

Nu kan ni börja läsa om 10-talets 100 höjdare, sedda med himmelsblå ögon. Håll till godo.

/Tony & Henrik

www.mffsupport.com/10010