Anteckningar från Läktarmötet

Läktarmöte 21/8 2016 i Supporterhuset
Ca 40 personer närvarande

– Hälsade välkomna och öppnade mötet. Intro, förklarade varför vi har läktarmöte. Support som kallar till möte, men mötet är öppet för alla.

Enable. Pierre (SLO) berättade om projektet. Enable är ett projekt som brittiska Clifford Stott dragit igång. Han är doktor inom ”crowd psychology and policing” och jobbar för att bekämpa våldet kring bl.a. fotboll. Uppkomsten i England efter kravaller och annat. Polisen, MFF, Sthlm och Gbg har varit med i Sverige, de har kollat bl.a. på våra derbyn.

Under projektet fick polisen en del beröm och en del kritik. Man anser att Polisen bör jobba ”mer som i Sthlm”, där supporterpoliser är dialogpoliser. Kritiska till Delta-poliser, för lite dialog. Dom agerar bara vid skarpt läge. Hellre dialog. Slutrapport finns på deras hemsida.

Hymnen, har testats om den ska spelas eller köra a-capella. Hur göra? Bra att veta innan om den ska köras a-capella eller inte. Bör hållas en rak linje, så alla vet vad som gäller. Kör a-capella vid ”stora matcher”. Justera efter bortafölje och kommunicera det i publikinfo. Någon tyckte; Byt hymn!

– Nätet framför ståplats. Det slängs in för mycket grejer. Matchdelegaterna inte sett det alla gånger, men har uppmärksammats i efterhand. Nu har MFF ögonen på sig. Nätet kommer att vara nere mot Jönköping, men möjligen uppe mot Gbg. MFF vill köra utan nät, men vi måste skärpa oss om det ska funka. Gäller även på bortaplan.

Kan man kanske införskaffa ett bättre nät (finmaskigt)? MFF Support har tidigare erbjudit sig att köpa ett bättre nät, kan vara aktuellt även nu. Påpekades att det nog tyvärr alltid kommer att kastas in saker.

MFF går ut med mail med info om nät och inkastade saker till årskortinnehavare. Händer tyvärr på typ alla matcher, inte bara högrisk.

Kapaciteten på ståplats. Brukar nu vara 4500e enligt polisens direktiv. Finns en del problem med folk som köper biljett på sittplats, men står på ståplats ändå.

– Stämningen. Vad kn vi göra för att höja nivån? Vi har bra högsta nivå (vid vissa matcher), men tyvärr rejält låg lägsta nivå.

Bygga trumställning? Trumman hörs nästan för mycket. Kanske upp med trumman högre upp på läktaren? Nu hörs den ibland mer än sången. Jakob H tar fram förslag på utförande av trumställning och placering.

Roys hörna meddelar att där finns en del nya årskortsinnehavare, som tyvärr inte bidrar. Allt svårare att skapa stämning där. Man har själva tryckt upp lappar och delat ut. MFF bör vara tydligare att alla måste bidra till stämningen, information bör vara bättre.

Varför använder MFF ”Njut av stämningen”? Bidra är bättre!

Diskussion om vad som drar ner stämningen. Vi har ganska mycket ny publik, en del nya sånger. Det påpekas ibland att många inte kan sångerna.

Ska vi kanske köra PA-system? Testa med flera capos längs fonden?

Tempot, är det för sakta eller långsamt? Båda åsikterna fanns.

Hur ska vi lyckas sprida sången? Det smittar om andra sjunger. Funkar inte att skrika på andra, hellre peppa. Diskussion om gruppernas placering på läktaren. Kanske bättre att blanda upp sig på läktaren, men inte så roligt? Kanske flytta upp en bit upp på läktaren, så att inte alla aktiva står längst fram? Vad göra konkret för att få alla att sjunga? Är det individens eget ansvar?

Det behövs tydligare info från MFF, hur vi gör för att skapa stämning.

MFF kommer även att bygga en capo-ställning på bortasektionen.

Det behövs nya megafoner. Föreslogs att MFF kanske kan bekosta detta?

Ska vi köra Workshop eller liknande för att snacka igenom stämningen?

En åsikt var att sänka kapaciteten på ståplats. Får många där som ändå inte sjunger.

Kanske testa att sänka priserna på annan sektion, för att kunna gå på match för lågt pris, utan att vara på ”aktiv sektion”. Ska inte stå på ståplats om man inte vill bidra, utan se billigare fotboll.

Skyltar med information vid gaterna, DETTA ÄR EN SJUNGANDE SEKTION. Skulle det hjälpa?

Det handlar om delaktighet, att inkludera. Vi måste skola in nya supportrar.

Kanske starta en aktiv gruppering, som inte är Ultras utan en ren läktargrupp, men som samlar löst folk på ståplats. Dock fanns det åsikter att det redan är väldigt mkt grupper. Det som behövs är att alla ska känna samhörighet.

Ståplats måste vara en stor enhet, en känsla av en stor gemensam grupp! NLM eller annat lämpligt namn? En enhet! Paraply-organisation. Aktiv gemensam läktargruppering. De som kan tänka sig att engagera sig kring detta uppmanades att stanna kvar efter mötet.

Kanske testa att köra live diskussion på förfest, istället för musik? Snacka igenom stämning och annat live?

Banderoller på fonden? Varför har inte MFF informerat om att det är OK att hänga över reklamen! Berättades nu att det är OK, men bara på Norra Läktaren.

– Diskussion om capo. En åsikt vi har fått in är att det är exkluderande att ha capo. Det är för starkt kopplat till en person, bör startas sånger mer spontant. Mötesdeltagarna höll inte med.

– Förslag att ta bort ”Ingen himmel” i start av andra halvlek. Den funkar inte längre, sänker stämningen. Henrik L tar upp frågan med Jandelin! Kanske ersätta den med ngt annat?

– Attityden mot varandra. Många som hört av sig om att vi har en för hård attityd mot varandra. Hur kan vi förbättra detta?

– Vi har fått mycket positivt beröm senaste matcherna, från journos och andra, Pierres uppfattning från innerplan är att stämningen håller ganska bra nivå.

Wifi, vad hände? För mkt selfies och koll på mobilerna. Kommer man att satsa på wifi på Stadion eller inte?

– Förslag hade inkommit gällande Forum på Facebook. Läktardiskussioner, men delade i grupper och i olika sammanhang. Sånger, resor, och andra delforum. Mötet tyckte idén var bra, måste i så fall vara användarvänligt, annars används det inte. Mobilanpassat viktigt.

Ordet fritt:

Barerna på Stadion, vad ska dom heta? Röstning på nätet, men togs inte seriöst. Men namn kommer snart.

Kritik till MFF Support, som har sökt folk till olika poster, men sen inte svarat. Krävs förbättring på den punkten, känns exkluderande som det är idag. Vi tar kritiken på stort allvar och ska bli mycket bättre.

Tack för idag!

2 svar på ”Anteckningar från Läktarmötet”

 1. Först och främst så är där för många årskort på Roys.
  För många platser och tyvärr en massa nytt folk som sänker stämningen med sitt skitsnack så fort någon slår en felpass.
  Sen tycker jag stämningen började gå utför efter matchen mot Sparta Prag.
  Rätta mig om jag har fel men bengal frågan,Molins och nu senast Örnen har delat upp grupperna.Glömde kaptensfrågan.
  Jag går för jag älskar MFF och för den stämning som jag vet finns där men har för tillfället förvunnet.
  Stämningen mellan stå och sjungande sitt har blivet helt katastrof.
  En capo kanske vore på plats uppe på Roys tex Kindgren eller någon annan som känner för det det.
  Det tror jag hade blivet kanon.

 2. Hej!
  Nu inför sista hemmamatchen, mot just Stockholmslaget Hammarby, är det läge för en stor tiffo med
  texten: VÄLKOMNA TILL NATIONALSPORTENS HUVUDSTAD.
  Bjud damerna i Rosengård på en snarlik ”kopia”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *