Dialog med FC København

Under en Royal League-match mellan FC København och Malmö FF år 2005 drabbades MFF-supportrar av våldsamma attacker från dansk polis. Efterspelet med lögner från FC Københavns representanter om MFF-supportrarna på plats ledde till att MFF Support krävde en ursäkt från klubben. MFF Support drev även händelserna till dansk domstol där vi sedermera fick rättslig upprättelse, men en ursäkt från polis eller FC København uteblev.

Händelserna på Parken är en lika viktig som tragisk del av MFF Supports historia och vi tror att ett avslut skulle gagna både berörda supportrar från 2005 och Malmö FF.

År 2014 tog MFF initiativet till diskussioner mellan MFF och FCK. Detta drog ut på tiden, men ett möte hölls sensommaren 2016 mellan MFF Support, Malmö FF och FC København som fördes i god ton.

På mötet fick vi beskedet att nuvarande ledning i FC København inte står bakom uttalanden från dåvarande ledning, men att man inte heller kan be om ursäkt för något den dåvarande ledningen gjort. Istället kan man ta avstånd från och beklaga. MFF Support fick i uppdrag att arbeta fram en text som skulle skickas till FC København för att förhoppningsvis komma överens om en formulering som alla kunde ställa sig bakom.

MFF Supports inställning har alltid varit att vi vill ha en tydlig ursäkt för händelserna på Parken. Men nu uppstod en diskussion om huruvida att beklaga och ta avstånd från var tillräckligt för att nå ett avslut. En sådan text var vi nära att acceptera och den slipades på under för lång tid. I slutet av januari beslutade vi oss till slut för att något annat än en ursäkt trots allt är inte aktuell. Vi hanterade processen mindre bra då vi i ett sent skede hade ändrat oss och därmed tog det alldeles för lång tid. MFF Support vill be om ursäkt till alla inblandade i processen för detta.

Vi vill att våra medlemmar ska få information om händelseförloppet de senaste månaderna samt att frågan ska lyftas på ett extra medlemsmöte. Datum och tid för medlemsmöte kommer i nästa vecka och vi ser framemot att få en närmare inblick i hur våra medlemmar ställer sig till en framtida dialog med FC København

2 svar på ”Dialog med FC København”

  1. Tycker FCKs förslag är rimligt. Jag vari nte på plats när det skedde, så man kan tycka att jag inte är rätt person att uttala sig. Det är å andra sidan sällan lämpligt att ’offer’ själva skall utmäta ’straff’. Vet ju inte hur diskussionen gått i MFF support, men jag misstänker att en del starka röster som var med på Parken varit drivande.
    Å andra sidan, oavsett om man får ursäkt eller FCKs variant så skall det alltså betyda att saken är utagerad? Vet inte riktigt vad det skulle innebära (och det är kanske också en anledning till att ni inte accepterat förslaget), och vi skulle ju fortfarande tycka att FCK är en rätt vidrig klubb.

  2. Jag var där och det som skedde är det sjukaste jag sett på en fotbolls match
    Allt annat än en offentlig ursäkt kommer inte på frågan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *