Kommentar angående Polisens nya direktiv

Igår blev nya direktiv från Polisen offentliga. Direktiven kommer från Ulf Johansson, Stockholms regionpolischef samt ordförande i Idrottsrådet, Martin Valfridsson, chef över polisens rättsenhet, och Maria Thulin, jurist. Direktiven har gått ut till landets alla polisregioner. I dessa direktiv uppmanas följande:

– Arrangören ansvarar för att dela upp samt reducera antal personer på ståplatsläktaren i den omfattning som Polisen anser krävs för att de ska kunna avbryta eller ingripa på läktaren vid ordningsstörningar. Detta kan komma att betyda att ordningsvakter går upp på läktaren samt att årskortsinnehavare på ståplats inte längre garanteras tillträde till matchen.

– Arrangören, eller den person som står på tillståndet (i vårt fall Malmö FF:s evenemangsansvarig Patrik Jandelin), riskerar polisanmälan.

– Arrangören ansvarar även för ordningsstörningar som sker utanför arenan.

Detta är någonting som MFF Support tar kraftigt avstånd från. Vi ser ytterst allvarligt på den utveckling som Polisen driver. Vi kommer att fortsätta arbeta lokalt, regionalt, nationellt och forskningsbaserat för att dessa kontraproduktiva, farliga och oproportionerliga lösningar inte ska få fotfäste.

MFF Support står för en positiv supporterkultur där alla är välkomna och inkluderade. De åtgärdsplaner Polismyndigheten nu rullar ut riskerar att kraftigt hämma detta på det mest negativa sätt. Vi jobbar för positiva och lagliga lösningar, som är vetenskapligt underbyggda.

Ett svar på ”Kommentar angående Polisens nya direktiv”

  1. Man kan väl säga att de där ”positiva och lagliga lösningarna, som är vetenskapligt underbyggda” har fungerat sådär hittills, milt utryckt. Orsaken till att polisen nu skruvar åt tumskruvarna är ju att supporterklubbarna har misslyckats kapitalt med att komma till rätta med problemen (om det nu öht har funnits någon genuin vilja till detta). Som man bäddar får man ligga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *