Om en far

bendik-hareide_4pa4t70gpa2e1tl32bic1lk7o

Bendik Hareide har likt sin pappa Åge alltid levt med fotbollen i centrum. Han jobbar både med sportsändningar på Viasat och som spelarutvecklare i den norska toppfotbollen. Men varför vill han inte gå sin pappas väg? Nr tolv har pratat med andra generationens Hareide.

Det är en söndag i november och årets hetaste fotbollsdag i Norge. Cupfinal mellan Molde FK och Odd Grenland på ett kokande Ullevål i Oslo. Det känns som att alla är där. Förutom Bendik Hareide.

Trots att han är anställd av Molde som spelarutvecklare har han idag valt att följa matchen från tv-soffan.

– Som familjefar handlar det om att köpa och sälja aktier. Jag har sålt mina cup-aktier och istället köpt Champions League-aktier. Jag ser så otroligt mycket fram till matchen på onsdag, säger Bendik Hareide.

Om några dagar ska Malmö FF ta emot Juventus på hemmaplan och Bendik åker ner för att se sin första Champions League-match med MFF live. Mest ser han fram emot att uppleva stämningen.

– Jag tyckte det var bra tryck mot Helsingborg men många sa att det bara var sådär. Min norske kollega Jan Åge Fjørtoft berättade att det var helt sinnessjukt tryck mot Atlético, så jag gläder mig mycket för att komma ner.

– Min far tycker så otroligt mycket om fansen. Han har varit i Brøndby, Rosenborg och Molde men den unisona sammanhållningen i Malmö är det något härligt och kontinentalt med.

2014 har varit ett lyckosamt år för familjen Hareide. Åges MFF tog som bekant guldet i Allsvenskan och Bendiks Molde FK rodde hem dubbeln i Norge. Glädjen står i stor kontrast mot förra året.

Då diagnostiserades Bendiks nyfödda dotter med en svår form av epilepsi och läkarna trodde inte hon skulle överleva sitt första år. För farfar Åge fanns det inte på kartan att bryta fotbollspensionen och lämna familjen för ett tränarjobb utomlands, berättar Bendik.

– Det var ett hårt år och vi fick dåliga prognoser. Men helt plötsligt började min dotter att stabilisera sig. På hösten spelade Molde mot Rosenborg i cupfinalen. Hela Oslo kokade och det var en klassisk match. Min pappa var där och jobbade för NRK. »Jag saknar det här«, sa han till mig.

En tid senare berättade Åge att han blivit kontaktad av Malmö.

– »Fan, det är mycket bra lag«, sa han. Vi träffades på ett café i Molde och då berättade han att han hade lust att tacka ja, men ville ha OK från familjen. Vi sa att vi inte skulle hålla honom kvar om förutsättningarna var de rätta.

Strax därefter skrev Åge på kontraktet med Malmö FF på Bendiks kontor på stadion i Molde. Beslutet visade sig vara väl fattat. Åge har berättat att han tycker att året i MFF har varit det bästa i hans tränarkarriär och Bendik håller med.

– Han är som en 25-åring igen. Så full av energi. Han har bevisat att han fortfarande är en bra tränare.

Varför tror du det har gått så bra?

– Det är en perfect match. Du kan inte ha spelare som är större än laget, men måste samtidigt ha stjärnspelare som kan kliva fram. Alla ska känna att de vill prestera för lagkamraternas skull.

– Det är just pyskologin som pappa är bra på. Han får laget att tro att de är bättre än Atlético. Fotboll är 70 % mentalitet och 30 % färdighet.

Bendik lyfter också fram sin pappas egenskap att alltid gå in stenhårt oavsett vilken uppgift han ställs inför.

– När han kommer hem till Norge kan han inte vänta på att få åka ut och fiska. Och han kommer alltid tillbaka med hur mycket som helst. Morsan blir förbannad för att hela huset är fullt av fisk.

Bendik har själv ryckts med i framgångarna under året. Han berättar att det vuxit fram en kärlek till Malmö under säsongen. Tydligast av allt minns han hemmamatchen mot Salzburg.

– I andra halvlek lämnade jag telefonen hemma och gick ut och sprang. Det var rent för jävligt. Jag kom hem igen fem minuter innan det var klart.

MFF:s supportrar kan dock inte räkna med att få se Hareide junior ta vid efter sin far i framtiden. Han har inga planer på att satsa på en tränarkarriär utöver jobbet som spelarutvecklare.

– Jag trivs bra som det är. Det hade varit en dröm att träna Malmö FF men jag får hålla mig till Football Manager. Det hade säkert varit spännande men jag vet hur sinnessjukt krävande det är. Det är en helvetes lång väg dit. Min pappa har jobbat varenda helg i 44 år. Jag tror inte min fru skulle uppskatta det och jag skulle inte vilja påfresta min familj med det.

Trots att han avstått en karriär i offentligheten har familjen ändå hamnat där. Hemma i Molde finns det ingen som inte vet vem de är och då och då hamnar familjen Hareide i kändispressen. Bland annat skrev ”Se og hør” om dotterns sjukdom.

– Men det finns många med barn i samma situation, så om vi kan inspirera dem är det bra, säger Bendik.

Och idag mår dottern bra, berättar han över telefon hemma i tv-soffan framför NRK:s sändning av cupmatchen där Åge Hareide är studioexpert.

– Nu ligger hon här och ser farfar på tv:n och undrar vad fan han gör där.

Fotnot: Bendik fick tyvärr se MFF förlora mot Juventus. Men stämningen var det inget fel på, skrev han på Twitter dagen efter matchen.

”Stor opplevelse på stadion i går! Klassefans!! Synd Juve var så jævla Juve. Umulig å bryte ned.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *