Uttalande angående MFF Supports ansökan om legal pyroteknik

Vi har tidigare under säsongen informerat om våra planer på att även i år ansöka om legalt användande av pyroteknik på Malmö FF:s matcher. Det fanns planer på att göra detta i anslutning till en lämplig höstmatch och därför tog vi kontakt med MFF, då endast matcharrangören kan göra själva ansökan.

Pyroteknik har vid flera tillfällen diskuterats på MFF:s årsmöten, där bland annat motion har bifallits att uppdra MFF att utreda möjligheten att anordna säkra legala pyrotekniska arrangemang. Parallellt med detta har både SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) vid flertalet tillfällen gjort uttalanden om att det kommer att bli möjligt att genomföra legala pyrotekniska arrangemang. För att testa detta i skarpt läge beslutade då MFF Support att ansöka, för att faktiskt utröna huruvida det är praktiskt möjligt. Just främst för att undersöka själva ansökningsprocessen, inte specifikt för att sedan genomföra arrangemangen.

Hösten 2015 ansökte Malmö FF tillsammans med MFF Support om att genomföra arrangemang med laglig pyroteknik på en av MFFs hemmamatcher. MFF bistod den officiella supporterföreningen med ansökan, då MFF Support själva inte kan ansöka. Med denna ansökan, som skickades in till Polisen inför hemmamatchen mot Kalmar FF, hade man avsikten att undersöka möjligheterna till säker och laglig pyroteknik. Till ansökan bifogades: -Studie av pyroteknik i arenamiljö av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
– Material- och säkerhetsblad för handbloss av typen Ikaros.
– Arbetsbeskrivning över det specifika arrangemanget, samt generell hantering av
handbloss.
– Skiss över läktaren med säkerhetszoner och avstånd.
– En riskhanteringsplan för hela processen.

Efter att ansökan skickats in, tog det Polisen för lång tid att handlägga ansökan. Vi fick då ett muntligt besked om att ansökan skulle hanteras efter matchen mot Kalmar FF och vi formulerade då istället om ansökan att gälla matchen mot IFK Norrköping. Vi fick efter det avslag på vår ansökan, med besked om att ”pyroteknisk nödfackla av typ Ikaros är avsedd att användas som nödsignal och inget annat”.

MFF Support, som tog initiativ till ansökan, har även i år 2016 haft en dialog med Malmö FF om att även detta år skicka in en ansökan om legal pyroteknik. Eftersom vår ansökan 2015 avslogs och vi fick besked att ”nödbloss avsedda för nödsignaler” aldrig kommer att kunna användas i samband med fotboll, så beslutade vi att istället ansöka om att använda rök- och blinkbengaler, för att se om detta är en möjlig väg att gå. Även detta beslut togs i hänseende att undersöka om det överhuvudtaget är möjligt att arrangera legalt pyrotekniskt arrangemang på en läktare.

Efter en utdragen dialog mellan Malmö FF och MFF Support fick vi slutligen besked om att Malmö FF beslutat att inte lämna in en ansökan om legal pyroteknik år 2016. MFF Support kan således inte heller lämna in en ansökan. MFF Support ser mycket beklagligt på detta då vi anser att debatten om pyroteknik är väldigt infekterad samt att vi vill göra vårt yttersta för att hitta den bästa möjliga lösningen för alla inblandade parter. Detta är inte genomförbart när Malmö FF inte har samma strävan.

MFF Support kommer framöver istället att fokusera på att försöka driva diskussionen ett snäpp högre upp i organisationen nationellt för att se om det finns möjlighet att komma vidare via den vägen. Det har även gjorts försök att ta fram pyrotekniska pjäser gjorda för just arenamiljö, vilket kan bli intressant framöver som en möjlig lösning att undersöka.

10 svar på ”Uttalande angående MFF Supports ansökan om legal pyroteknik”

 1. Jag är medlem i MFF Support sedan många år. Det är viktigt att den Vilda Västern-mentalitet som råder kring pyroteknik och Swedbank Stadion bryts. Jag tycker att vårt initiativ om legal pyroteknik på matcher är lovvärd. Och jag ser fram emot att ärendet behandlas i laga ordning. Jag har inga problem med pyroteknik som skapas med omtanke om alla besökande på vår stadion.

 2. Kämpa! Pyroteknik hör hemma på läktaren, tråkigt att MFF inte vill samarbeta och ansöka om legal pyroteknik då det är en viktig del bland oss supportrar. Det kommer ju inte försvinna pyroteknik från läktaren , bara för MFF väljer att ta avstånd från det

 3. Det är ett rimligt och klokt beslut MFF support tagit. Om det tas fram pyro som inte har nödblossens nackdelar så kanske äntligen den destruktiva bengaldebatten kan ta slut. Det är meningslöst att lägga ned tid och energi på att försöka få acceptans för den pyro som används nu och som på goda grunder är illegal..

 4. Finns det någon möjlighet att få ta del av er tidigare ansökan? Försöker få till ett legalt arrangemang i Sv. Cupen i vår (som vi spelar på Skytteholms IP, på Friends får vi aldrig tillstånd) och det skulle ju klart hjälpa om man hade en färdig ansökande som referens när vi gör vår.

  Om ni har lust får ni gärna maila handlingarna till victorcapel@msn.com.

  Mvh

  Victor Capel
  F.d. Ordförande Black Army Stockholm
  F.d. Ordförande SFSU.

 5. Om man tittar på andra sporter som har ’fyrverkerier’ ishockey tex så är det ju inomhus o det skulle väl kunna användas på stadion…typ..

 6. Säg gärna till när ni skall använda pyroteknik så jag vet att jag skall stanna hemma. Annars slutar mitt besök på akuten med svåra astmaanfall.

  1. Hej Kennet. Som vi skriver i texten, så kommer vi inte att kunna ansöka om legalt arrangerat pyrotekniskt arrangemang. Således kommer vi inte heller att genomföra något dylikt!

 7. Pyroteknik har inget med fotboll att göra! När jag går på fotboll vill jag kunna sitta i tryggt och lugn från pyrotekniska grejor! Jag vill inte bli utsatt för , varken röken eller smällarna ! Hoppas att support lägger ner försöken att ordna med ”legal” pyroteknik.
  Jag kan iallafall inte supporta detta
  Med hop om att få se fotboll ostört från fyrverkerier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *