Gemensamt uttalande och aktion av MFF-familjen

ÄR DET RIMLIGT?

På hemmamatchen mot Elfsborg den 12 maj kommer en gemensam aktion att genomföras. Fram till matchminut 10 kommer hela Stadion att vara tyst och Norra Läktaren stå tom. Efter matchminut 10 gäller fullt ös med sång och flaggor och fylld ståplats. Detta för att protestera mot polisens upptrappade agerande mot oss supportrar. Vi uppmanar alla att delta i aktionen.

I samband med hemmapremiären mot AIK 2018 uppstod en situation där en civilpolisenhet utsatte såväl MFF-supportrar som Malmö FF:s egen personal för fullständigt omotiverat och oproportionerligt våld. Det är en händelse som lämnat djupa sår hos de som var närvarande, däribland barn.

Sedan den här händelsen ser vi en fortsatt oroande utveckling med ett högre tonläge och (hot om) inskränkningar i fotbollssupportrars rättigheter från polisens sida.

Malmö Stadions ståplatssektion rymmer ursprungligen 6000 besökare men är i dagsläget, på polisens initiativ, reducerad till 3500 biljetter, med hot om ytterligare reduceringar. Då detta inte kan ses som en insats som faktiskt ger någon effekt på det som polisen eftersträvar blir den enda effekten en form av kollektiv bestraffning. Detta drabbar såväl besökare som inte har möjlighet att köpa biljett och årskort på ståplats, och Malmö FF som får en ekonomisk förlust. Vid ytterligare reduceringar kommer även årskortsinnehavare att drabbas.

Inför säsongen 2019 släpptes en informationsfilm från Riksidrottsförbundet vilken innehöll riktlinjer för en mycket mer omfattande, och integritetskränkande, visitering. I Malmö valde polisen att skriva in dessa riktlinjer som ett krav i Malmö FF:s evenemangstillstånd. Supportrar och klubbar var båda enade – det här var insatser som inte skulle ge ökade effekter, men däremot innebära en stor kränkning av supportrarnas rättigheter och riskera att skapa stort obehag.

Nu ser vi ytterligare en upptrappning – våra möjligheter och rättigheter till att utöva vår supporterkultur i form av flaggor och tifon vill polisen begränsa. Vi har i dagsläget en aktiv och levande läktarkultur. Våra tifon, som bygger på hundratals ideellt arbetade timmar från eldsjälar, är i europeisk toppklass. Utan detta konstuttryck urholkas kulturen och Allsvenskan blir oändligt mycket fattigare.

Sammantaget är detta en mycket oroande utveckling och ingenting som vi som supportrar ställer oss bakom och vi ställer oss frågan: är detta rimligt?

Under 2018 besökte 208 864 personer Malmö FF:s allsvenska hemmamatcher. Totalt rapporterades 4 ordningsstörningar samt 9 rapporter om användning av pyroteknik. Jämfört med andra stora evenemang är det tryggt och säkert att gå på fotboll i Malmö.

Som Malmöbor är vi många som känner att vår stad har många och stora utmaningar. Utmaningar som kräver stora resurser, däribland i högsta grad från polisen, för att få bukt med. En fråga att ställa sig är då om de polisiära insatser som läggs på att inskränka fotbollssupportrars rättigheter är den bästa användningen av våra gemensamma skattemedel.

Vid varje enskild upptrappning och situation har den officiella supporterföreningen, MFF Support, fört dialog med Malmö FF och polisen i god ton för att framföra kritik och försöka finna en bättre lösning tillsammans. I Malmö har vi en god relation med Malmö FF som backar oss supportrar i frågor om ståplatsreducering och tifoförbud. En givande dialog med polisen blir dock svårare och svårare att bibehålla när inskränkningarna av rättigheterna fortsätter.

Samma illavarslande utveckling sker också i resten av landet. I solidaritet med Sundsvalls, AIK:s och resterande lags supportrar genomförs därför söndagens aktion.

 

MFF-FAMILJEN

 

5 svar på ”Gemensamt uttalande och aktion av MFF-familjen”

 1. Är det inte bättre att MFF support försöker få bort pyrotekniken?. Det är ju där problemet ligger. Hur kan MFF support ställa sig bakom att polisen vill skapa trygghet för oss som går på fotboll och få bort olagligheter?
  Ställer sig MFF support bakom skyddande av brottslingar och därmed själva kriminella handlingar?

 2. Jag tänker: ”Frihet under ansvar”.

  Jag tänker: var står egentligen MFF Support i bengal-bränningsfrågan?
  – En trevlig stämningshöjare och som hjälper laget att nå framgång genom att publiken trivs ännu mer (för spelare och tränare har ju vid tillfällen undanbett sig dylik hjälp… tänker t.ex. på hur kokt Hareide blev i CL), eller
  – Inte helt behagligt trams utfört av små loosers med uppmärksamhetsunderskott som när ansvar
  ska utkrävas (böter som ska betalas, straff utdelas… det ju faktiskt olagligt, av en anledning) lägger benen på ryggen och blånekar, trots fotobevis, att det blir så pinsamt att alla inblandade och hans mamma rodnar av skam.

  Klubben man supporterar får betala stora böter (t.ex. 130K+600K=730 000:- i matcherna mot Chelsea bara)…

  Jag tänker att jag skulle ha mycket lättare att acceptera bengalbrännarna om de + hangarounds tog sitt ansvar och ersatte för all skada man åsamkar klubben, istället för att kaka till det, smita och sen låta MFF stå där med räkningen.

  Jag tänker att så länge ovanstående problem inte är löst, kommer det finnas flera symptomproblem, t.ex. nu med långtgående visiteringar, maskerings och flaggförbud etc.

  Jag tänker att min support går till föreningen först, sen till laget, spelarna och därefter till de andra supportrarna…. Hur prioriterar Ni?

  Tänker också på två förslag:
  – Låt bengalbrännarna samt anhang bränna bengaler i parken 1-1.5 timme innan matchstart istället (nehej, inte så många som skulle komma?…. Varför inte?)
  – Omvandla Norra Stå till sittplatser. Fungerade i England, kommer att fungera i Sverige också!

 3. Jag tänker att polisen gör rätt. Det är inte en fråga om det som anmäls utan det som sker och inte anmäls. Har för länge sedan slutat gå på fotboll, på grund av hot och språkbruk. Malmöklacken är inget undantag där. Ni i supporterorganisationerna bara gnäller på polisen, men själv gör ni inget åt situationen och när sedan vakter och poliser försöker få tag i den som t.ex. tänt en bengal, så är hjälpen från dom kringstående obefintlig. Ingen har heller försökt hindra tilltaget. Varför skall man gå på fotboll? Vari ligger glädjen i att skrika apjävel åt en färgad spelare, som skett från Malmöklacken, utan åtgärd från er? Sluta se er som offer utan se till så att de ni har i er supporterskara sköter sig och hjälper till med att stävja allt skit som händer. Polisen jobbar förebyggande, innan någon dör. Men ni vill tydligen ha ett dödsfall först. Men även det kommer ni väl att skylla på polisen. Vart är ert ansvar och när skall ni ta det? Jag vill inte vara med i massmedia
  Med vänliga hälsningar

 4. Nio rapporter om pyroteknik är väl ganska mycket på ett år, om man beaktar de uppenbara säkerhets- och hälsofaror som är förenade med bengalbränning. Eftersom jag öht inte förstår charmen med bengalbränning (både fult och farligt), så tycker jag personligen att MFF-Support och övriga supportergrupperingar borde ta mer avstånd från själva användandet av pyroteknik än att protestera mot de åtgärder som man trots allt försöker vidta från Riksidrottsförbundets och Polisens sida. Vad har MFF-Support gjort för att komma till rätta med detta problem? Ingenting, och orsaken till detta är givetvis att man vill ha kvar detta meningslösa otyg. Och en sak till – släng offerkoftan, den är inte särskilt klädsam…

 5. Denna aktion är trams anser jag. Varför har mff support inte gjort liknande aktioner mot de väldigt omogna personerna som tvunget skall tända bengaler. Det relativt få situationer där polisen agerat felaktigt är givetvis beklagliga och bör kritiseras. Dock framstår det som löjligt att starta en stor manifestation mot polisen när man aldrig gjort det mot dessa idioter som använder pyroteknik. Match efter match tänder de bengaler som förpestar luften, försämrar sikten, fördröjer spelet, kostar klubben enorma belopp och poäng (tänker bla på bortamatchen mot Elfsborg där vi tar ledningen och Elfsborg är i brygga. Matchen avbröts i 30 min och Elfsborg kunde hämta sig och vände matchen) Dessutom utsätter de andra för fara. Varför inte en aktion mot detta jävla ofog??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *